29 december 2007

Jaarlijstje 2007

Het is weer tijd voor de onvermijdelijke eindafrekening, de beste albums van 2007:
1. Amy Winehouse - Back To Black

Nog zo'n album, gevolgd door een fatale overdosis drugs en miss Winehouse mag aanschuiven aan de grote mensentafel van de pophemel. Van begin tot eind raak.

Amy Winehouse - Me and Mr. Jones

Lekman croont zich weer door een stapel heerlijke liedjes. Rijker georkestreerd dan ooit en het album met het hoogste kitschgehalte van het jaar. Zoeter dan zoet.

Jens Lekman - Into Eternity

Vorig jaar stond Jenny Lewis solo op 2 in de jaarlijst, dit jaar met band op nummer 3. De enige conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat het met de kwaliteit van de muziek van Lewis en kornuiten wel snor zit.

Rilo Kiley - Smoke Detector


De grootste muzikale verrassing en ontdekking kwam dit jaar uit Zweden. Melodieuze popliedjes met grappige teksten. Een schijf vol vrolijkheid.

Pelle Carlberg - I Love You, You Imbecile

5. Rufus Wainwright - Release The Stars

De man met de meest ontroerende en bezwerende stem van nu. Zijn magistrale en overweldigende concert in de HMH heeft hem extra bonuspunten opgeleverd.
Rufus Wainwright - Going To A Town (Live KEXP)


Met afstand het beste album van een Nederlandse muzikant. De liedjes van Fonz zijn ongepolijst en lijken vaak zelfs nog niet helemaal af, maar daar ligt nu juist de charme van deze moderne troubadour.

Lucky Fonz III - Once I Was A Lady


Het enige Lieve Franse Meisje dat de eindlijst dit jaar haalde. Heerlijke onbezorgde liedjes met een jaren zestig-sausje en een lekkere Franse twist.

Fabienne Delsol - Pas Gentille
8. Taken By Trees - Open Field

Victoria Bergsman verliet The Concretes om het solo te gaan proberen en dat deed ze geheel niet onverdienstelijk. De kale arrangementen van de toch melodieuze liedjes zorgen ervoor dat je deze plaat niet snel vergeet.

Taken By Trees - Lost And Found

9. Sharon Jones & The Dap-Kings - 100 Days 100 Nights
Souldiva Sharon Jones swingt de pan uit op dit door The Dap Kings (die ook Winehouse al hielpen) volgespeelde album. Ouderwets vette blaaspartijen.

Sharon Jones & The Dap-Kings - 100 Days 100 Nights
10. The Good, The Bad & The Queen - The Good, The Bad & The Queen

Ook dit project van Damon Albarn leverde weer een bijzonder spannend album op. Mooie mysterieus knisperende liedjes voor donkere dagen.
The Good, The Bad & The Queen - Herculean

27 december 2007

Rilo Kiley

Rilo Kiley is al jaren het countrygeweten van de indiepop en is ook dit jaar gelukkig weer met een mooi album op de proppen gekomen. Toegegeven: het geluid van de band heeft een aanzienlijke koerswijziging ondergaan, door sommigen toegeschreven aan de steeds korter wordende rokjes van Jenny Lewis, maar meer waarschijnlijk veroorzaakt door de helpende handen van producers Jason Lader en Mike Elizondo. Het veroorzaakte in ieder geval een hoop geklaag in de pers, maar ging er bij mij desondanks in als zoete koek.

Rilo Kiley - Breakin' Up (Under The Blacklight)

Rilo Kiley - 15 (Under The Blacklight)

24 december 2007

Kerstmis is niks zonder Kerstmix (2007)

Net als vorig jaar wat aan de late kant, maar nog net op tijd gereed voor de kerstdagen: de jaarlijkse kerstmix!

The Blues Are Still Blue Presents:

Nellie McKay - Christmas Dirge
James Brown - Soulful Christmas
June Christy - The Merriest
Irene - Christmas On The Beach
Milton DeLugg & The Little Eskimos - Hooray for Santy Claus!
Mae West - Put The Loot In The Boot, Santa
The Pipettes - White Christmas
Michele Cody - Merry Christmas Elvis
Rufus Thomas - I'll Be Your Santa, Baby
Shonen Knife - Space Christmas
Andre Williams - Poor Mr. Santa
Rufus Wainwright - Spotlight On Christmas
The Free Design - Close Your Mouth (It's Christmas)
Solomon Burke - Presents On Christmas
Brenda Lee - Rockin' Around The Christmas Tree
Ivy - I Hate December
The Young Republic - Merry Christmas Again...
Willie Nelson - Please Come Home For Christmas
Carla Thomas - Gee Whiz, It's Christmas
Over The Rhine - All I Ever Get For Christmas Is Blue
Clarence Carter - Back Door Santa
Cocoon - Christmas Song
Darlene Love - Christmas (Baby Please Come Home)
Elvis Presley - Santa Bring My Baby Back
Eux Autres - Another Christmas At Home
Gayla Peavey - I Want A Hippo For Christmas
Holly Golightly - Christmas Tree On Fire

Lucky Fonz III

Hij maakte dit jaar met afstand het mooiste album van vaderlandsche bodem en afgelopen zaterdag bewees Otto Wichers (a.k.a. Lucky Fonz III) in een drukke Ekko dat hij live ook zijn mannetje staat. Alleen op het podium zingt hij zijn vaak breekbare liedjes vol overgave. Het is alleen jammer dat hij tussendoor zoveel praat, maar gelukkig heb je daar geen last van als je Life Is Short thuis in de cdspeler stopt.
Lucky Fonz III - Once I Was A Lady (Life Is Short)
Lucky Fonz III - All My Days (Life Is Short)

19 december 2007

Roisin Murphy

Haar eerste album Ruby Blue, geproduceerd door Matthew Herbert, was voor sommigen wellicht iets te experimenteel maar was wat mij betreft een prima album. Met tweedeling Overpowered overklast Roisin Murphy haar solodebuut echter op alle fronten. Zelf heeft ze al aangegeven dat dit de discoplaat is geworden die ze altijd al had willen maken. Het is dan ook onmogelijk op deze muziek stil te blijven zitten, dus stoelen aan de kant en voetjes van de vloer in die huiskamers!

Roisin Murphy - You Know Me Better (Overpowered)

Roisin Murphy - Overpowered (Overpowered)

17 december 2007

Cover van de week: Lily Allen (3)

Al weer een tijdje niets geschreven over liefje Lily, dus nu ze zo sexy in de GQ staat is het hoog tijd voor een beetje hernieuwde aandacht. Het lijnen heeft blijkbaar haar hersenen ook enigzins aangetast, gezien het feit dat ze ineens spijt heeft van haar kattige gedrag richting onder andere Cheryl Tweedy (thans Cole): "I only slated others becaues I felt fat and ugly."
Dat Lily niet vies is van een beetje commercie blijkt wel uit deze Franse reclamespot. Gelukkig heeft het, naast centjes voor miss Allen, ook nog een leuke cover voor ons simpele zielen opgeleverd.

Lily Allen - Mister Blue Sky (ELO Cover)

16 december 2007

Lieve Franse Meisjes (50)

We klagen soms wel eens dat de Lieve Franse Meisjes slechts zo zelden ons kikkerlandje met een bezoekje vereren. Begin volgend jaar valt er echter voldoende te zien en te beluisteren op het gebied van de Franse muziek. Vrijdag 1 februari komt de moeder aller zuchtmeisjes Jane Birkin naar onze hoofdstad. Voor wie dat te lang wachten vindt zijn er begin januari een aantal optredens van Soko (Eurosonic, Paradiso & Rotown) waar je zeker naar moet gaan kijken. Ze zingt dan wel in het Engels, maar haar Franse accent en onweerstaanbare liedjes (I'll Kill Her is één van mijn favoriete nummers van dit jaar) maken dat meer dan goed.

Soko - Take My Heart (Not Sokute)

En omdat het zo'n lekker liedje blijft nogmaals:

Soko - I'll Kill Her (Not Sokute)

15 december 2007

Castanets

De donkere dagen voor kerst vragen om de muziek die daar bij past, daarom morgenavond in de Ekko te Utrecht: de mysterieuze en donkere folk van Castanets. Vrolijk wordt je er niet van, maar dat hoeft ook niet. Dat word je namelijk wel als je bekijkt wat je nog meer voor die schamele € 8 te zien krigt: Scout Niblett (wiens nummer You Beat Kick Back Like Death het eerder dit jaar schopte tot cover van de week) en Roy Santiago. En als je er vroeg bij bent krijg je ook nog eens een samplecdtje van Badmintone records. Een koopje!

Castanets - This Is The Early Game (In The Vines)
Castanets - Sway (In The Vines)
Scout Niblett - Uptown Top Ranking (Uptown Top Ranking)
Scout Niblett - Drummer Boy (I Am)
Roy Santiago - Your Room (Broca)

11 december 2007

Cover van de week: Plant & Krauss

Soms achtervolgt een stukje je eindeloos, terwijl je er nog geen letter op papier (of in dit geval het internet) hebt staan. Op mijn stukje over de nieuwe plaat van Ricky Koole kreeg ik een reactie over de samenwerking tussen Robert Plant & Alison Krauss,tot zover niets vreemds. Maar naar aanleiding van een tv-uitzending van De Wereld Draait Door over de samenwerking tussen Ricky Koole en Leo Blohuis kwam ik op het spoor van Jake Holmes. Aan zijn liedje Dazed en Confused wilde ik een stukje wijden en dan met name over het schaamteloze jatwerk van Jimmy Page van Led Zeppelin (u weet wel, hetzelfde bandje waarin ook Plant een hoofdrol vertolkte). Tijdgebrek en luiheid zorgden er echter voor dat het stukje er nooit kwam. Het album van Plant & Krauss werd ondertussen meer en meer gedraaid en toen Led Zepppelin uiteindelijk na tig jaar gisteravond weer op het podium verscheen was de cirkel rond. Het stukje moest er komen, maar uiteindelijk (oh, ironie) zonder Holmes:

Een ruwe oude rocker en een engelachtige countryzangeres, het lijkt een onmogelijke combinatie. Dat dergelijke samenwerkingen juist extra spannend zijn bewijzen Plant en Krauss op hun ingetogen album vol gevoelige ballades. Plant houdt zich duidelijk in om Krauss niet te overschreeuwen en dat levert een zeer broeierig sfeertje op met pareltjes van liedjes. Halverwege de plaat mag Plant de handrem er een klein beetje afhalen in wat mij betreft het lekkerste nummer: een cover van Gone Gone Gone (Done Moved On) van The Everly Brothers:

Robert Plant & Alison Krauss - Gone Gone Gone (Done Moved On) (Raising Sand)

10 december 2007

Pelle Carlberg

Het afgelopen weekend ben ik begonnen met het inventariseren van de beste platen uit 2007. Dat gaat natuurlijk het gemakkelijkst door mijn weblog van het afgelopen jaar nog eens langs te lopen. Maar wat nu als blijkt dat een aantal van mijn favoriete albums van dit jaar nog helemaal niet aan bod zijn gekomen, terwijl ze juist wél de muzikale smaakmakers waren? Dan maak je gewoon een inhaalslag. In december dus een onevenredige vertwegenwoordiging van goede albums. Maar ja, wie kan daar nu bezwaar tegen maken...

Eerlijk gezegd kan ik me niet herinneren wie me eerder dit jaar op de liedjes van Pelle Carlberg wees. Duidelijk is in ieder geval dat deze persoon een lintje verdient. (De rechtmatige eigenaar mag zich melden) De uit Zweden overgevlogen platen vol gevoelige liedjes à la Belle And Sebastian (en ja, dan ben ik al redelijk snel om) zijn in ieder geval wonderschoon. Grappige teksten, mooie arrangementen en de zoetgevooisde zang van Pelle zijn genoeg om dit mannenhart verder te laten smelten. Eén van mijn grootste ontdekkingen van het jaar:


Pelle Carlberg - Go to Hell, Miss Rydell (Everything Now!)

Pelle Carlberg - Oh, No! It's Happening Again (EverythingNow!)

09 december 2007

Chistmas A Go Go

De Sint is weer vertrokken, dus het kerstgeweld barst weer los: dagen vol Mariah Carey en Wham en ander Skyradio gespuis. Gelukkig is er in deze donkere dagen voor kerst een schuilplaats vol leuke muziek: Christmas A Go Go! Vers uit de mottenballen en vol goede moed wordt je daar weer getrakteerd op het beste wat er op het gebied van kerstmuziek te krijgen is.

Sally Shapiro - Anorak Christmas (Pianomix)

03 december 2007

Cover van de week: Hello Saferide

Hello Saferide heeft pech. Anderhalf jaar geleden was het te warm om na te denken en maakte ik me er makkelijk vanaf door haar liedjes te laten spreken. Nu regent het dat het giet en heb ik een kop vol griep juist op de dag dat ik weer wat over haar wilde schrijven. Haar cover van Teen Line (origineel van The Shivvers) staat namelijk al een tijdje klaar om als cover van de week dienst te doen. Daarom vandaag weer alleen het liedje, maar Annika ik beloof je, als je nieuwe plaat uitkomt (het wordt ook wel weer een keer tijd) zal ik er serieus over gaan schrijven.

Hello Saferide - Teen Line (The Shivvers Cover)

02 december 2007

Bishop Allen

Ziekte en regen houden mij vandaag nog binnen, dus vanavond wederom geen concertbezoek, maar een filmpje op de bank. Hoewel er nog genoeg leuke films te bekijken zijn vind ik het toch wel jammer dat ik Bishop Allen in de Ekko zal missen. Hun blije liedjes zouden nou net wel eens het juiste medicijn kunnen zijn voor dit natte jaargetijde en het humeur dat ik daar van krijg. Dan hun laatste album The Broken String nog maar eens in de cdspeler stoppen als surrogaat...

Bishop Allen - Rain (The Broken String)

Bishop Allen - Click Click Click Click (The Broken String)

01 december 2007

Lieve Franse Meisjes (49)

Even nog een beetje extra promotie voor Filles Fragiles, de verzamelcd vol "pop gems from French demoiselles" die werd samengesteld door Guuzbourg. Bij ons in huis is hij sinds de cd-presentatie vorige week namelijk niet meer uit de cdspeler verdwenen. Voor alle liefhebbers van zuchtmeisjes, Filles Fragiles, Lieve Franse Meisjes en Filles Sourires (of hoe jij de meskes ook maar noemt) is deze plaat dan ook een onontbeerlijke uitbreiding van de platencollectie. Noem me namelijk nog maar eens een album van Nederlandse bodem waarop je naast liedjes van bekende godinnen als Jane Birkin en Emilie Simon, ook fraaie bijdragen aantreft van onbekendere bandjes als Peppermoon (dat vorige week in Wilhelmina nog een mooi maar kort optreden verzorgde) en het Spaanse Souvenir. Kopen dus die plaat!

Luister Filles Fragiles in de Luisterpaal van 3voor12

Kate Nash in de Melkweg (or not...)

Het menselijk lichaam zit wonderlijk in elkaar. De afgelopen weken (en weekenden) heb ik harder gewerkt dan ik ooit eerder had gedaan, steeds op het randje van oververmoeidheid. Op het moment dat het werkplan voor 2008 gereed was en ik het aan de afdeling had gepresenteerd, had ik wel een dagje vrij verdiend, dacht ik zo. Maar dat had ik dus beter niet kunnen doen, aangezien mijn lichaam bij het eerste gevoel verlost te zijn van de stress reageerde met een fikse portie griep. Het resultaat: mijn vrije dag doorgebracht in bed en het uitgestelde concert van Kate Nash in de Melkweg gemist.

Kate Nash - Mouthwash (Made Of Bricks)